Røde Kors Logo

Vi fylder 100 år

I efteråret 2022 fylder vi 100 år, og selvom organisationen og de frivillige i dag ser meget anderledes ud, end da vi startede, har vi stadig de samme værdier og den samme vigtige opgave med at hjælpe og støtte folk i verden og i Danmark, som trænger allermest til det.

Dansk Røde Kors blev grundlagt i 1876. I starten var Gentofte en del af Københavns-afdelingen, men i 1922 blev vi en selvstændig afdeling.

Det vil fejre i november, og i årets løb vil vi i ord og billeder sætte fokus på forskellige dele af vores arbejde igennem de sidste 100 år.

Nødhjælp på cykel
Hovedaktiviteten var i mange år samaritter-arbejde, hvor de frivillige hjalp til ved bl.a. store sportsarrangementer og underviste i førstehjælp. Desuden samlede de ind til hjælpearbejde både i Danmark og i udlandet.

Der var en afdeling både for herrer og damer, men der var en overvægt af kvinder - det får man indtryk af, når man ser de gamle billeder og beretninger:

"Men det var nu pigerne, der var de mest aktive. Under krigen kørte de på cykel ud til kommende mødre med en barselspakke med bl.a. bleer. Men det var kun til låns, så man kunne give dem videre til andre. De sørgede også for pakker med mad til fanger i KZ-lejrene og fik dem på betryggende vis bragt frem. De var sparsommelige og ville ikke betale for porto, så når der skulle udsendes kontingentopkrævninger, cyklede de selv ud med opkrævningerne, og kunne det lade sig gøre, fik de pengene med det samme.” (Citeret fra Villabyerne, 2007)

Fra 1946 til 1987 drev afdelingen et børnehjem på Skovvej i Gentofte, hvor børn af enlige mødre, som ikke selv havde et sted at bo, blev placeret.

Afdelingen kunne i 1983 indvie Rævebakken i Dronningmølle, et rekreationshjem, hvor ældre enlige og lettere handicappede kunne få et ophold og deltage i mange aktiviteter. Rekreationshjemmet blev nedlagt i 2017 og ejendommen blev solgt.

Har du en god historie fra din tid i Røde Kors? Hvis du har været med i Røde Kors Gentofte og har en god historie eller sjove billeder, vil meget gerne høre fra dig.

Skriv til: gentofte.kommunikation@rodekors.dk

Aktivitetsleder

Marianne Nielsen
Copyright © 2022 Røde Kors Gentofte - Design Mikael Hansen
magnifiercrosschevron-down